Printare 3D

Cu siguranta ai observat ca imprimarea 3D devine tot mai populara, fiind utilizata pentru crearea obiectelor in diverse industrii. Probabil ca primele produse realizate cu o imprimanta 3D pareau relativ simple. Insa, odata cu avansarea tehnologiei de printare 3D, putem realiza obiecte complexe de inalta calitate, destinate utilizarii pe termen lung.

Daca te-ai gandit ce poti face cu o imprimanta 3D, cu siguranta te-ai intrebat si cum functioneaza aceasta. Pana la urma, e firesc sa fii curios in legatura cu procesul din spatele printarii mai ales cand vine vorba de obiecte precum elemente protetice, constructii sau robotica. Produsele realizate cu ajutorul tehnicii de 3D printing trebuie sa fie de inalta calitate, motiv pentru care este foarte importanta prototiparea corecta si alegerea materialului potrivit.

Consultantii din echipa 3DHub pot sa iti ofere oricand sfaturi pentru ca obiectul pe care il doresti sa fie functional. Insa ca sa iti fie mai usor sa intelegi despre ce e vorba, iti venim in ajutor cu o scurta prezentare a modului in care functioneaza o imprimanta 3D. In plus, vom face o trecere in revista rapida a materialelor pe are le poti alege.

Cum functioneaza o imprimanta 3D?

obiect realizat 3D

Poate ca cel mai usor de inteles ar fi daca vezi si o imprimanta 3D in actiune dupa ce citesti aceste randuri. Specialistii in inginerie sunt tot mai interesati de noile tehnologii 3D, asa ca au studiat in detaliu componentele si modul de functionare al dispozitivelor.

In primul rand, imprimanta 3D are un ecran unde apar toate informatiile legate de procesul de printare, dar si posibilitatile de configurare. Apoi, bratul de printare este ghidat de 3 motoare care se misca stanga-dreapta, fata-spate, sus-jos conform axelor X, Y, Z.

Una dintre cele mai importante parti este duza (varf) cu ajutorul careia imprimanta “deseneaza”  folosind materialul dozat de o piesa numita extruder. Bineinteles, obiectul va prinde contur pe patul de printare, o placa speciala integrata la baza imprimantei.

Acum ca stii cele mai importante componente care fac parte din imprimanta 3D, sa vedem si cum functioneaza aceasta. The Independent a facut o comparatie interesanta a procesului de printare. Acesta este asemanat cu actiunea  inversa de feliere a unei paini – ca si cum am gati fiecare felie pe rand, lipind-o apoi una de alta. Procesul de printare 3D este asemanator. Odata ce citeste un fisier in format .gcode, imprimanta 3D interpreteaza viitorul obiect ca fiind o multitudine de felii pe care trebuie sa le construiasca strat cu strat.

Astfel, bratul imprimantei 3D se misca de-a lungul celor 3 axe, creand fiecare felie conform prototiparii obiectului dorit. Pentru fiecare felie se realizeaza mai intai conturul. Apoi, urmeaza o etapa asemanatoare cu hasurarea specifica desenelor grafice. Conturul este umplut cu material transpus in diverse patternuri, pentru ca obiectul sa nu ramana gol pe dinauntru. Procesul se repeta la fiecare felie, obtinand in cele din urma un obiect personalizat rezistent.

Ce materiale poti alege pentru realizarea obiectelor cu o imprimanta 3D?

O imprimanta 3D ofera posibilitatea de a realiza atat obiecte decorative, cat si elemente care au o functionalitate bine stabilita. De aceea, si materialele utilizate trebuie alese atent pentru fiecare produs in parte, pentru a ne asigura ca rezultatul va fi la cele mai inalte standarde. Echipa 3DHub opereaza cu o gama variata de filamente, cu proprietati si culori diferite.
Mai jos prezentam succint doar o parte din materialele din care poti alege:

La 3DHub, orice imprimanta 3D e la datorie pentru tine, indiferent de materialul ales!

Lista materialelor enumerate mai sus reflecta doar o mica parte din optiunile din care poti alege. Cand vrei sa descoperi si celelalte materiale pe care ti le punem la dispozitie, dar si sa afli mai multe detalii despre caracteristicile acestora, iti sugeram sa verifici catalogul 3DHub.

De asemenea, daca ai nevoie de idei sau vrei sa ne sfatuim in legatura cu produsul pe care doresti sa il comanzi, poti sa ne contactezi oricand. Odata ce avem prototipul, punem imprimanta 3D in actiune pentru ca tu sa te bucuri cat mai repede de rezultat!