3d-Hub Store

Ce poti face cu o imprimanta 3D? Cate idei, atatea proiecte de printat!

Cu siguranta ai dat peste videoclipuri in care pornind de la nimic, o imprimanta crea figurine neobisnuite sau care imitau personaje din filme si animatii consacrate. Intr-adevar, sa vezi cum functioneaza activitatea de printare 3D e fascinant! Dar te-ai gandit la ce poti face cu o imprimanta 3D pe langa figurine? Sunt ataat de multe variante… Uneori, rezultatul poate schimba vieti.

Inainte de a descoperi mai indeaproape cat de utile sunt in practica imprimantele 3D, sa incepem cu un scurt istoric al acestora.

Ce este o imprimanta 3D si de unde a pornit totul?

In 1974 David E. H. Jones, un chimist britanic, a prezentat conceptul de imprimare 3D in revista New Scientist. Acesta a fost cunoscut pentru studiile facute sub numele Daedalus. Pana ca tot ce poti face cu o imprimanta 3D astazi sa devina realitate, a mai durat ceva… Jones a mai studiat fulerenele („molecule goale de carbon”) si echilibrul specific mersului pe bicicleta. 

Astfel, 10 ani mai tarziu, in 1984, Chuck Hull a facut demersuri pentru a breveta stereolitografia (STL) descriind-o drept o metoda de fabricare a obiectelor solide prin imprimarea succesiva si suprapusa a unor straturi subtiri de material ce poate fi prelucrat cu ajutorul razelor UV. STL si modul de trasare a materialelor a stat la baza unor procese folosite si astazi in domeniul imprimarii 3D.

In 1988 s-a dezvoltat si tehnologia de modelare a depozitelor fuzionate (FDM), primul aparat de acest tip fiind comercializat in 1992. Conform studiilor, aceasta tehnica este una dintre cele mai folosite si in prezent, avand frecvent aplicabilitate in industria automobilelor.

In prezent, ce poti face cu o imprimanta 3D?

Noi credem ca aproape orice. Poate chiar si o imprimanta 3D. Bine, nu chiar functionala, pentru ca avem nevoie si de alte componente mecanice din metal, ca sa reziste la uzura. Insa am putea realiza macar „scheletul” unui astfel de instrument.

Revenind la lucruri concrete, credem ca printarea 3D isi demonstreaza utilitatea in diverse arii. Cele mai importante aplicatii ale acesteia reprezinta o zona de interes pentru echipa 3Dimensional Hub. Acestea sunt:

  • Educatia – elevii pot sa vada in actiune o imprimanta 3D si sa invete „chimia” din spatele ei, sau pot sa aduca la realitate personajele pe care si le-au imaginat.
  • Medicina – poti schimba vietile oamenilor prin proteze realizate dupa nevoile fiecarei persoane.
  • Piesele functionale – poate vrei sa inlocuiesti o rotita la ceasul preferat sau ai nevoie de un buton pentru bordul masinii tale. Piesele lipsa nu mai sunt o problema.
  • Prototiparea – ai o idee de produs care ar putea avea succes pe piata? Poti face primii pasi si sa o aduci la realitate printr-un prototip 3D.
  • Arhitectura si constructii – uneori vrei sa livrezi rapid ideea de constructie alteori vrei sa transformi o camers intr-o pestera. Indiferent de alegere, acum e sansa ta.
  • Jocurile – indragite de persoane de toate varstele, jocurile pot avea acum piese realizate dupa bunul plac. Acum nu doar ca joci dupa regulile tale, ci joci si cu piesele tale.
  • Cadouri personalizate – fie ca e vorba de imprimarea textelor sau crearea unei figurine, cadourile pot fi personalizate in functie de ocazie si destinatar.
  • Componente electronice si robotica – cablurile sunt sufletul, dar acestea nu functioneaza in siguranta fara un „scut”, care poate arata exact asa cum vrei.
  • Accesorii si cinematografie – ai nevoie de o bijuterie pentru ocazii speciale, un element decorativ sau un costum care sa dea viata ideilor din scenariul tau? Toate le poti crea in 3D.

Acum ca stii ce poti face cu o imprimanta 3D, contacteaza-ne aici sau alege ceva direct din shop-ul nostru!