Printare 3D

Tehnologia de imprimare 3D se dezvoltă într-un ritm rapid, cu diverse opțiuni disponibile în fiecare zi. Și totuși, care este diferența dintre imprimarea 3D prin FDM și SLA?

Ambele sunt capabile să producă rezultate similare la piese, dar detaliile vor conta întotdeauna atunci când alegi tehnologia de imprimare 3D prin FDM sau SLA ca cel mai bun proces de imprimare 3D și material pentru lucrare. Care este cel mai potrivit proces pentru tine depinde în întregime de tipul de produs pe care dorești să îl creezi și de detaliile care sunt necesare.
De exemplu, imprimarea 3D prin FDM este ideală pentru producerea de prototipuri rapide, având o paletă largă de culori și materiale. Pe de altă parte, imprimare 3D prin SLA este ideală pentru forme complexe și detaliate. Niciunul dintre procese nu trebuie considerat mai bun decât celălalt. Sunt doar instrumente diferite care oferă beneficii unice în funcție de rezultatul dorit. În cele din urmă, totul se rezumă la ceea ce își dorește clientul.

Materialul care face diferența

Cu ajutorul imprimării 3D prin FDM se folosește doar material plastic solid pentru a construi piesele, nu există suporturi care trebuie îndepărtate manual odată ce piesa este imprimată. Acest lucru economisește timp în procesul de imprimare 3D, precum și timpul post-procesare.

Materialul utilizat în imprimarea 3D prin SLA este lichid sau pulbere, sunt necesare suporturi în timpul imprimării pentru a se asigura că piesa rămâne verticală în timp ce este întărită. Suporturile sunt de obicei topite după imprimare, dar pot necesita o post-procesare suplimentară.

Viteza de construcție și timpul de imprimare

Deoarece imprimarea 3D prin FDM utilizează imprimare bazată pe extrudare, vitezele de imprimare pot varia în funcție de imprimanta 3D și de materialele utilizate. Timpul în care se imprimă este, de asemenea, influențat de dimensiunea piesei construite, precum și de rezoluția imprimării. De obicei, construcțiile variază de la câteva ore până la câteva zile la imprimarea 3D prin extrudarea clasică a filamentelor.

Timpul de construcție al pieselor prin imprimare 3D SLA variază de obicei între 1 și 8 ore în cazul celor mici și poate dura 2-3 zile pentru a imprima piese mai mari, în funcție de dimensiunea și calitatea imprimantei utilizate.

Particularitățile imprimării 3D prin FDM și SLA

Livrarea rezultatelor superioare pentru obiecte mari, cum ar fi prototipurile funcționale este atribuită imprimării 3D prin FDM. Poate fi o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prototiparea rapidă și producția de volum redus datorită costurilor. Printarea 3D prin FDM este, de asemenea, ideal pentru producerea de geometrii complexe care necesită un finisaj neted și consistent al suprafeței. Cu toate acestea, tehnologia nu este potrivită pentru a crea componente foarte detaliate sau mici.

Imprimarea 3D prin SLA este cunoscut pentru precizia, acuratețea și detaliile sale excelente, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru producerea de piese funcționale și prototipuri care vor necesita toleranțe strânse. De asemenea, este capabil să producă o gamă largă de culori și materiale.

Costurile prevăzute cu imprimarea 3D prin FDM și SLA

Atât imprimarea 3D prin FDM, cât și SLA pot fi o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor pentru execuții de producție cu volum redus și proiecte de prototipare datorită costului lor relativ scăzut pe piesă.

Concluzii

Imprimarea 3D prin FDM și SLA s-a dovedit a fi populară în multe industrii, iar utilizarea lor continuă să crească. Fiecare tehnologie are propriile sale avantaje și dezavantaje care le fac o alegere bună pentru diferite nevoi. Una dintre cele mai utilizate tehnologii e chiar imprimarea 3D prin FDM, iar 71% din companii o folosesc intern.

Înțelegând punctele forte și punctele slabe ale fiecărei metode, vei putea determina care dintre ele se va potrivi cel mai bine pentru tine.

Dacă ai nevoie să discuți cu un expert în imprimare 3D și să te sfătuiască care tehnologie s-ar potrivi cel mai bine pentru tine și business-ul tău, contactează-ne cu încredere.