Printare 3D

Inginerii si designerii folosesc imprimante 3D de mai bine de 40 de ani, dar abia recent aceste masininarii versatile au atras atentia. Cresterea industriei aparent peste noapte se datoreaza unei cresteri a nevoii de personalizare a productiei in contextul digitalizarii.

Necesitatea unei imprimante 3D

Cel mai important, imprimantele 3D s-au bucurat de o scadere semnificativa a preturilor in ultimii cativa ani. Cateva companii de renume au preluat fraiele, dezvoltand versiuni noi “desktop”, aducand la cel mai inalt nivel de performanta si eficacitate precedentele masinarii de dimensiuni industriale. Aceste companii au facut in mare parte imprimantele 3D accesibile si practice pentru consumatori – consumatori care continua sa le foloseasca in industrii creative.

De ce este importanta imprimarea 3D?

Mai simplu spus, are capacitatea de a transforma consumerismul modern. Prin utilizarea serviciilor de printare 3D, pana si cele mai exigente proiecte au parte de personalizare fara precedent. Pe masura ce aceasta tehnologie va continua sa fie imbunatatita, va deveni din ce in ce mai comuna.

Iata cateva exemple de inovare:

Domeniul medical:

Versatilitatea imprimantelor 3D este evidenta in varietatea de moduri si domenii in care sunt folosite astăzi. 
Numai domeniul medical are o serie lunga de utilizari pentru acestea. Pentru a reduce probabilitatea de eroare intr-o interventie chirurgicala, chirurgii recurg la o noua metoda de pregatire. Acestia isi planifica din ce in ce mai des operatiile producand si revizuind replici imprimate 3D ale problemei fizice care urmeaza sa fie operata, astfel obtinand o ideea mai clara despre ce va presupune interventia. 

Modelele tiparite 3D sunt de asemenea o varianta mult mai rentabila pentru studentii de la medicina pentru a studia anatomia umana, din punct de vedere al costului. In loc sa fie nevoiti sa invete despre corp pe cadavre, scolile de medicina apeleaza la o solutie moderna, imprimand acum modele pe care studentii pot cerceta si practica medicina. 

Protezele sunt din ce in ce mai mult dezvoltate prin imprimarea 3D – aducand astfel cea mai noua tehnologie de varf in protetica functionala pentru comunitati intregi de oameni, care altfel nu ar fi putut sa isi permita sau sa aiba acces la ingrijirea de care au nevoie .

Utilizare in moda si design:

Designerii de moda si de interior profita de printarea 3d pentru a crea produse remarcabile. Cunoscuta pentru faptul ca adopta cele mai noi tendinte, industria modei s-a axat pe productia hainelor, bijuteriilor si chiar a pantofilor cu toc.
Designerii de interior construiesc totul, de la mobilier la seturi de mese si scaune, panouri decorative, obiecte de iluminat si chiar accesorii de baie si bucatarie.
Datorita structurii lor exigente, sunt durabile si elegante. De asemenea, lampile si-au croit drum in industria imprimarii 3D. Lampile de podea, lampile de noptiere, plafonierele si chiar aplicele de perete au fost toate proiectate si printate 3D.

Importanta pentru inventatori si pasionatii de DIY:

Inventorii si pasionații DIY (do it yourself) folosesc, de asemenea, imprimante 3D pentru a-si transforma ideile virtuale in obiecte, transformandu-si visul in realitate. Imprimarea unui prototip este mult mai accesibila decat construirea manuala a unuia si, cu siguranta, mai putin costisitoare decat contractarea unui producator clasic pentru a-l realiza. In special cu cantitati mici, inventatorii pot proiecta, imprima si testa rapid un produs pe piata. Acest ciclu poate fi repetat de cateva ori mai putin costisitor si mai rapid decat un singur articol fabricat in mod traditional.

In plus, imprimarea le permite acestora sa-si pastreze design-urile confidentiale, reducand riscul ca un concept sa fie imitat. Pe de alta parte, persoanele care lucreaza la un prototip pot alege sa-si partajeze modelele de imprimare digitala online – unde oamenii care au aceleasi idei isi pot revizui si imbunatati design-urile.

Pe langa tiparirea si testarea prototipurilor, imprimantele 3D pot imprima si produse gata de livrare. Intr-o lume plina de productie in masa, jucariile personalizate sunt o raritate scumpa; cu toate acestea, cu o imprimanta 3D, acestea sunt usor de realizat.

Diverse ustensile personale:

Imprimantele 3D si-au dovedit, de asemenea, caracterul practic pentru proiectele din casa. Imprimarea opritoarelor de usi, a suporturilor de PlayStation sau a cartilor si a amortizoarelor de colt personalizate, permite utilizatorilor sa proiecteze un produs specific nevoilor lor. Lumea designului digital a creat cateva obiecte virtuale cu adevarat spectaculoase.
Cand intervine inspiratia, consumatorii isi pot proiecta acum ideea apeland la specialisti in printarea 3D si pot obtine obiectul la care viseaza in doar cateva ore.

Odata cu digitalizarea acestei industrii, artistii si designerii inteleg mai bine viitorul printarii 3D si necesitatea unei imprimante 3D si acum sunt capabili sa transforme creatiile digitale si  in obiecte fizice.
Datorită imprimării 3D, artistii pot scurta timpul necesar productiei si reduce costurile asociate in dauna metodelor traditionale. Pentru a crea sculpturi, figurine unice si machete de design, designerii pot rula acum printuri de testare ale diferitelor produse pentru a le evalua aspectul.

De ce este imprimanta 3D importanta pentru viitor?

Printarea 3D este importanta pentru viitor indiferent de domeniu, imprimantele 3D ofera timpi de raspuns rapizi atunci cand vine vorba de preluarea unui concept digital si producerea acestuia pentru publicul larg.
Pe masura ce tehnologia de printare 3D din jurul acesteia se imbunatateste, imprimantele 3D vor deveni din ce in ce mai versatile. Ele vor fi folosite pentru un numar tot mai mare de sarcini, intr-un mod similar cu ultimele doua decenii de extindere digitala.
De asemenea, ofera consumatorilor, noi oportunitati de personalizare a produsului. Acestea sunt capabile sa produca tipul de personalizare care nu este atins prin productia in masa.

Lucreaza doar cu profesionisti in domeniul printarii 3D si alege Three Dimensional Hub. Mai multe detalii pe www.printari-3d.ro